שלום יקרים,

בחרתי הפעם לחזור ולהדגיש את הכללים המאוד בסיסים ופשוטים למניעת עששת, ולמרות שהם פשוטים כל כך עדיין קשה לנו לפעמים לקיימם.

ובכל זאת:

1. להמנע ככל הניתן , מצריכה תכופה ולא מבוקרת , של  מזונות בעלי תכולת סוכר גבוהה ורמת דביקות גבוהה  למשטחי השן.
כגון -מזונות מתועשים(מכילים כמות רבה של סוכרים) ,דגני בוקר,חטיפים מלוחים או מתוקים ,מוצרי מאפה ,צ'יפס ,פירות יבשים ועוד..

2. הקפדה על שתיה של מים ,כמשקה עיקרי במהלך היום.

3. המנעות משתיה תכופה ,של משקאות ממותקים(לרבות חלב ומיצי פירות סחוטים וטריים)
ואו מוגזים ואף סודה ללא תוספות, או משקאות אלכוהוליים ,כגון- יין בירה ועוד.
משקאות  אלה הנצרכים בתדירות גבוהה , תורמים לבריחת מינרלים מהשן ולפגיעות גבוהה לעששת,רגישות שיניים ואף שינוי בגוון השיניים.

4. חשוב ביותר לרווח בין הארוחות, עי ריכוז הארוחות  ולהמנע מנישנושים תכופים.עדיף לרכז הממתקים, חטיפים ועוד ..לארוחה אחת, או לצרוך אותם בסוף ארוחה ולא כנישנוש בין ארוחות .

5. צריכה של גבינות קשות כגון -ברי, צד'ר, מוצרלה ועוד ..,תורמת לשמירה על אמאייל השן.
יעילותן עולה אף יותר ,כאשר נאכלות בסוף הארוחה, או כשמשלבים אותם עם מזון שידוע כגורם לעששת(ובכך מפחיתים הסיכון של פגיעה בשיניים) .

6. צריכה של מוצרי מזון מסוג ביו- המכילים חיידקים פרוביוטיים(הנוגדים בין היתר את  פעילות החיידקים מחוללי העששת).כגון יוגורט ביו,אקטימל,גבינה ביו ,קוטג ביו ועוד..

7. צריכה של מזונות ודברי מתיקה(בעיקר סוכריות ומסטיקים), אשר ממותקים בקסיליטול, במקום סוכר .הקסיליטול שהינו תחליף סוכר בריא, ידוע  בפעילותו המעכבת ונוגדת  עששת.
רצוי במיוחד בתום ארוחה .

ד"ר רוזי בר חנן